درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

دوست عزیز سلام

طالقان، ولایتی اصیل و ریشه دار، با مردمانی نجیب و آرام و فرهیخته و فرهنگی غنی و ناب و بی‌بدیل است.
از نظر جغرافیایی، طالقان را نگین رشته کوه‌های البرز می‌دانند. دیاری محصور در کوه‌های جنوبی مازندران و گیلان، همسایه با کرج و الموتِ قزوین. با فاصله 166 کیلومتری از تهرانِ پایتخت.

این دیار، 86 پارچه آبادی دارد که برخی از روستاهای آن، به دلایل فرهنگی (مثل: روستای اورازان - زادگاه جلال آل احمد که کتابی هم به همین نام دارد) سیاسی مذهبی (مثل: روستای گلیرد - زادگاه آیت الله طالقانی، جاذبه‌های توریستی (مثل: روستای کرکبود - آبشار کرکبود و روستاهای حاشیه سد طالقان) و دلایل دیگر، آوازه‌ای جهانی دارند.
همچنین یکی از مرموزترین روستاهای ایران که به "ایستا" معروف است و در خود طالقان به "ترک آباد" شهرت دارد، در آن واقع شده است.

امّا بیشترین شهرت طالقان، مربوط به مفاخر و بزرگان آن است. از ابوذر زمان (آیت‌الله سید محمود طالقانی) و نویسنده خسی در میقات (مرحوم جلال آل احمد) گرفته تا شهید تیمسار فلاحی، دکتر حشمت، درویش خانِ اهل موسیقی و زنده یاد مریم میرزاخانی که مشتی است نمونه‌ی خروار در ذکر مفاخر و بزرگان طالقان.

ناحیه طالقان، زیستگاه حیات وحش وگونه‌های متنوع گیاهی است که واجد ارزش‌های تفرجگاهی هستند.
طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای داده‌است، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز دارد که بر جاذبه‌های آن می‌افزایند.

زبان مردم طالقان از ریشه های فارسی - تاتی است.
ما در اینجا گرد هم جمع شده‌ایم تا طالقان خود را بهتر شناخته و در جهت احیای فرهنگ و زبان خود گام برداریم.

تمام تلاش و همت ما بر این است که زبان و فرهنگ و خاک طالقان عزیزمان، از هر گزند و آسیب، محفوظ بماند.

خُجیره هم زبانان، البرزیانِ نازنین، شمایی قدم مایی چُشمی سر.
به خودمانی زبان گپ بَزنیم تا ماندگار بُمانه.


برای ارتباط با ما
از طریق ایمیل به آدرس taleghanidarji@gmail.com مکاتبه کنید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

قِییش وازی (کمربند بازی)

سه شنبه, ۴ آبان ۱۳۹۵، ۰۱:۵۵ ب.ظ
بازی بومی محلی
قیش وازی
در این بازی افراد دو گروه می شوند  و گروهی در داخل یک دایره هر کدام حافظ یک کمربند و باز شده در روی زمین  هستند که بصورت ایستاده بالای هر کمربند یک نفر  قرار می گیرد. گروه بیرون ازدایره حمله می کنندکه کمربندی را بدزدند , با دزدیدن یک کمربند با آن به افراد داخل دایره حمله کرده  تا دیگر کمرینده ها را بدزدند .اگر در طول این بازی کسی از داخل با پا به افراد بیرون بزند بازی از نو آغاز میشود  وجاها عوض می گردد. و اگر نزند با کتک همه کمربندها را پس می گیرند.
بازی بدین صورت است که بعد از یار گیری محل مسابقه مشخص شده و بعد یک دایره بزرگ در آن می کشند که محدوده مسابقه است.
بعد با قرار دادن کمر بندها(قیش) در روی خط دایره کشیده شده بر روی هر کمربند یک نفر می ایستد که کسی آنرا برندارد.و تیم مقابل نیز تلاش می کند در یک غافل گیری کمربند ها را بردارند.
در این بین تیمی که سعی در برداشتن کمربندها دارد باید با دست دادن و بیرون کشیدن افراد تیم مدافع کمربند ها را برداند اگر در این کار موفق شدند شخصی بیرونش برده اند باید بیرون بماند تا کمربندی را تیم مهاجم بردارد تا بتواند دوباره وارد زمین بازی شود.
حال اگر کمربندی توسط تیم مهاجم برداشته شد آن تیم با کمربندی که برداشته اند شروع به ضربه زدن به کمربندی که در داخل زمین است می کنند تا آنرا بردارند و افراد تیم مدافع نیز باید با قرار دادن پای خود جلوی بیرون بردن کمربند را گرفته و ضربات کمربند را باید تحمل کنند و در یک غافلگیری با ضربه زدن به افراد تیم مهاجم (به شرطی که پای طرف ضربه زننده در داخل دایره محوطه بازی باشد و فقط ضربه با پا باشد) و بازنده شدن آنها جای تیم ها عوض شده  بازی از سر گرفته می شود.
در غیر این صورت باید تیم مدافع آنقدر ضربات کمربند را تحمل کند تا بتوانند در یک غافلگیری با زدن ضربه پا به افراد تیم مهاجم برنده شده و جای تیم ها عوض می شود.
ارسالی از گروه صمیمی طالقانیها
با مدیریت آقای مراد حاجیان
تشکر ویژه از ادمین و اعضای محترم گروه

  کلیپهای جشنواره بادبادکها و قِییش وازی تقدیمتان
دریافت کلیپ اول
دریافت کلیپ دوم
دریافت کلیپ قییش وازی
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۸/۰۴
درجی طالقانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">