درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

دوست عزیز سلام

طالقان، ولایتی اصیل و ریشه دار، با مردمانی نجیب و آرام و فرهیخته و فرهنگی غنی و ناب و بی‌بدیل است.
از نظر جغرافیایی، طالقان را نگین رشته کوه‌های البرز می‌دانند. دیاری محصور در کوه‌های جنوبی مازندران و گیلان، همسایه با کرج و الموتِ قزوین. با فاصله 166 کیلومتری از تهرانِ پایتخت.

این دیار، 86 پارچه آبادی دارد که برخی از روستاهای آن، به دلایل فرهنگی (مثل: روستای اورازان - زادگاه جلال آل احمد که کتابی هم به همین نام دارد) سیاسی مذهبی (مثل: روستای گلیرد - زادگاه آیت الله طالقانی، جاذبه‌های توریستی (مثل: روستای کرکبود - آبشار کرکبود و روستاهای حاشیه سد طالقان) و دلایل دیگر، آوازه‌ای جهانی دارند.
همچنین یکی از مرموزترین روستاهای ایران که به "ایستا" معروف است و در خود طالقان به "ترک آباد" شهرت دارد، در آن واقع شده است.

امّا بیشترین شهرت طالقان، مربوط به مفاخر و بزرگان آن است. از ابوذر زمان (آیت‌الله سید محمود طالقانی) و نویسنده خسی در میقات (مرحوم جلال آل احمد) گرفته تا شهید تیمسار فلاحی، دکتر حشمت، درویش خانِ اهل موسیقی و زنده یاد مریم میرزاخانی که مشتی است نمونه‌ی خروار در ذکر مفاخر و بزرگان طالقان.

ناحیه طالقان، زیستگاه حیات وحش وگونه‌های متنوع گیاهی است که واجد ارزش‌های تفرجگاهی هستند.
طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای داده‌است، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز دارد که بر جاذبه‌های آن می‌افزایند.

زبان مردم طالقان از ریشه های فارسی - تاتی است.
ما در اینجا گرد هم جمع شده‌ایم تا طالقان خود را بهتر شناخته و در جهت احیای فرهنگ و زبان خود گام برداریم.

تمام تلاش و همت ما بر این است که زبان و فرهنگ و خاک طالقان عزیزمان، از هر گزند و آسیب، محفوظ بماند.

خُجیره هم زبانان، البرزیانِ نازنین، شمایی قدم مایی چُشمی سر.
به خودمانی زبان گپ بَزنیم تا ماندگار بُمانه.


برای ارتباط با ما
از طریق ایمیل به آدرس taleghanidarji@gmail.com مکاتبه کنید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

طرز تهیه ماست محلی (خانگی)

شنبه, ۱۳ خرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۵۳ ق.ظ


حتماً همه تون از ماست محلی طالقان نوش جان کردید و از مزه بی نظیرش لذت بردید.
حالا یه کدبانوی طالقانی برای ما میگه که چطور از شیر، ماست درست کنیم.

اول شیر رو میجوشونی و میذاری سرد بشه، تا حدی که دماش به دمای بدن برسه.
یعنی وقتی انگشتتو میکنی تو ظرف نه احساس سردی کنی نه سوختن. به قول قدیمی ها، انگشتت رو بِگَزه ولی نسوزونه.
 
بعد به اندازه شیرت، مثلاً برای یک کیلو شیر، سه قاشق غذاخوری ماست بر میداری و با کمی شیر رقیقش می کنی و میریزی تو ظرف شیرت. بعد درش رو میبندی، دورش رو حسابی کیپ میکنی و گرم نگهش می داری تا دو سه ساعت بمونه. بعد از سه ساعت، ماستت حاضره. بذار تو یخچال سفت تر بشه و بعد نوش جان کن.


📌 مخلفات مناسب ماست

چون ماست طبع خیلی سردی داره، بهتره که با یک سری سبزیجات و مواد گرم، ترکیب بشه تا طبیعت معتدل پیدا کنه.
سبزیجات رو میتونید هم به صورت خشک و هم تازه در ماست استفاده کنید. اضافه کننده هایی که ماست شما رو سالمتر و خوشمزه تر می کنن ایناست:
نمک طبیعی (مثلاً نمک طالقان)
نعناع و پونه
آویشن
پیازچه، سیرتازه و موسیر
زیره
کشمش و مویز
گردو
سبزی خوردن معمولی (ترب، تره، مرزه، ریحون و ... ساطوری شده)
گل محمدی
فلفل قرمز
تخم گشنیز
سیاه دونه


◀️ با سپاس از خانمها:
سیده فاطمه میرتقی
و سیده مریم قادری - اورازان


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۰۳/۱۳
درجی طالقانی

طالقانی غذا

ماست

نظرات  (۱)

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

 

هم میهن ارجمند! درود فراوان!

 با هدف توانمند سازی فرهنگ ملی و پاسداری از یکپارچگی ایران کهن

"وب بر شاخسار سخن "

هر ماه دو یادداشت ملی میهنی را به هموطنان عزیز پیشکش می کند.

خواهشمنداست ضمن مطالعه، آن را به ده نفر از هم میهنان ارسال نمایید.

 

آدرس ها:

 

http://payam-ghanoun.ir/

http://payam-chanoun.blogfa.com/

 

[گل]

 

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

۝۝۝۝♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥۝۝۝۝

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">