درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

دوست عزیز سلام

طالقان، ولایتی اصیل و ریشه دار، با مردمانی نجیب و آرام و فرهیخته و فرهنگی غنی و ناب و بی‌بدیل است.
از نظر جغرافیایی، طالقان را نگین رشته کوه‌های البرز می‌دانند. دیاری محصور در کوه‌های جنوبی مازندران و گیلان، همسایه با کرج و الموتِ قزوین. با فاصله 166 کیلومتری از تهرانِ پایتخت.

این دیار، 86 پارچه آبادی دارد که برخی از روستاهای آن، به دلایل فرهنگی (مثل: روستای اورازان - زادگاه جلال آل احمد که کتابی هم به همین نام دارد) سیاسی مذهبی (مثل: روستای گلیرد - زادگاه آیت الله طالقانی، جاذبه‌های توریستی (مثل: روستای کرکبود - آبشار کرکبود و روستاهای حاشیه سد طالقان) و دلایل دیگر، آوازه‌ای جهانی دارند.
همچنین یکی از مرموزترین روستاهای ایران که به "ایستا" معروف است و در خود طالقان به "ترک آباد" شهرت دارد، در آن واقع شده است.

امّا بیشترین شهرت طالقان، مربوط به مفاخر و بزرگان آن است. از ابوذر زمان (آیت‌الله سید محمود طالقانی) و نویسنده خسی در میقات (مرحوم جلال آل احمد) گرفته تا شهید تیمسار فلاحی، دکتر حشمت، درویش خانِ اهل موسیقی و زنده یاد مریم میرزاخانی که مشتی است نمونه‌ی خروار در ذکر مفاخر و بزرگان طالقان.

ناحیه طالقان، زیستگاه حیات وحش وگونه‌های متنوع گیاهی است که واجد ارزش‌های تفرجگاهی هستند.
طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای داده‌است، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز دارد که بر جاذبه‌های آن می‌افزایند.

زبان مردم طالقان از ریشه های فارسی - تاتی است.
ما در اینجا گرد هم جمع شده‌ایم تا طالقان خود را بهتر شناخته و در جهت احیای فرهنگ و زبان خود گام برداریم.

تمام تلاش و همت ما بر این است که زبان و فرهنگ و خاک طالقان عزیزمان، از هر گزند و آسیب، محفوظ بماند.

خُجیره هم زبانان، البرزیانِ نازنین، شمایی قدم مایی چُشمی سر.
به خودمانی زبان گپ بَزنیم تا ماندگار بُمانه.


برای ارتباط با ما
از طریق ایمیل به آدرس taleghanidarji@gmail.com مکاتبه کنید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

معرفی روستاهای طالقان: ناریان

چهارشنبه, ۶ مرداد ۱۳۹۵، ۰۱:۵۳ ب.ظ

ناریان، روستایی است کوهستانی که در شمالی ترین نقطه #طالقان واقع شده. این منطقه از شمال به روستای دلیر و از شرق به روستاهای اَنگوران و گته ده و از غرب به روستاهای مهران، دیزان، خیکان و پراچان و ازجنوب به لمبران متصل می باشد.
این روستا یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین دهات طالقان است که در فصول سرد سال بالغ بر100 خانوار ساکن دارد که این آمار در بهار و تابستان از مرز400 خانوار تجاوز می نماید. 
ناریان، تابستانی خنک و زمستانی سخت و طاقت فرسا دارد. مردم خوب این دیار، از طریق دامپروری و کشاورزی امرار معاش می نمایند که از محصولات باغی آن می توان سیب، گیلاس، آلبالو و گوجه سبز را نام برد. سایر محصولات کاشتنی آن، سیب زمینی، لوبیا سبز، لوبیا، سیر و سبزیجات می باشد. همچنین برای تأمین علوفه دامها، یونجه وشبدر نیز کشت می شود. درختان این منطقه اکثراً سپیدار (تبریزی) و بید است. کوههای آن مملو از سبزیهای کوهی نظیر ریواس، شورک، والک و انواع سبزی آش و قارچ (کمانگوش) می باشد.  همچنین زرشک کوهی وکولیک ناریان مثال زدنیست.
ناریان زادگاه بزرگان بسیاری بوده و شهدای زیادی هم تقدیم آرمانهای میهن اسلامی نموده است که می توان از شهید ابوالقاسم رزاقی نماینده مجلس، شهید همتعلی ادیبی اولین شهید استان البرز و شهید حسن رزاقی، اولین شهید مدافع حرم طالقان نام برد.
مردم این دیار زیبا، از هشت طایفه فامیل به نام های رزاقی، صابری، میرغیاثی، شریف کاظمی، فخرحسینی، حسینی نسب، سلطانی طالقانی و ترابیان هستند که مثل یک خانواده بزرگ درکنار هم روزگار می گذرانند.

◀️ ارسالی از: محمد میرغیاثی



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۵/۰۶

نظرات  (۱)

با سلام و درود خدمت شما
بسیار خوشحال خواهیم شد مطالب زیبا و ارزشمند خود را در صورت تمایل برای ما هم بفرستید تا مردم استان که اغلب مهاجر هستند و ناآشنا با استان زیبای البرز ، با جاذبه های طبیعی و تاریخی کرج و استان البرز آشنا شوند .
موفق باشید.
پاسخ:
سلام   به روی چشم

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">