پـــیش
عروسی یکی از اقوام بود. در طالقان و البرز، شب حنابندان رسم هست که هر دو طرف، وسایل و لوازمی که برای طرف مقابل خریدند رو نشون مهمونها میدَن. مادر عروس، بسیار با سلیقه، در مجموعه بقچهها و وسایل شخصییی که برای آقای داماد تهیه کرده بودند، روی کیفِ لوازم آرایشی ایشون، یک پیشبند گلدوزی شده شکیل قرار داده بود. پیشبندی برای استفاده در زمان اصلاح سر و صورت.
فامیل داماد، که غریبه بودند و چنین رسمهایی نداشتند، با تعجب نگاه میکردند تا اینکه خاله داماد گفت: وای چه بامزه است، چقدر ظرف بشوره داماد با این پیشبند!
مادر داماد، که انگاری این قضیه رو توهین تلقی کرده بود، میرفت تا اخمهاش رو غلیظ و غیظش رو آشکار کنه که یکی از فامیل عروس گفت: نه خانم جان، این پیشبند ظرفشویی نیست، پیشبندیه برای اصلاح و آرایشگاه رفتن دوماد!
اینجا بود که غیظ مادر شوهر، آب شد و خنده رضایت بخشی «تُکشی سَر جا خوش کُرد!»
به غیر از این پیشبندی که ذکرش رفت، یک پیشِ دیگر هم در فرهنگِ طالقانی «دَبُست میبو» که بسیار کارآمدتر از پیشبند دامادیست.
این پیش، که دقیقاً به همین نامِ پیش خوانده میشود، دستمال بزرگ، روسری یا چفیهای هست که کوهنوردهایِ ترهچین (سبزیچینانِ کوهی) میبندند تا سبزیهای چیده شده را به راحتی درون آن بریزند و دو دستشان برای چیدن و بالارفتن، آزاد باشد و حمل سبزی چیده شده در دست، آنها را به زحمت نیندازد. پیش بستن، کار سبزی چین را در هنگام چیدن سبزی راحت میکند و سرعت چیدن را بالا میبرد زیرا زمان را برای ریختن سبزی چیده شده داخل کیسه، توبره و نظائر آن، هدر نمیدهد.
طریقه بستن پیش هم یک مهارت خاصه اما سادهای دارد که باید دو طرف پایینی دستمال را با بند یا طنابی به دور کمر بست و دو طرف بالایی را به صورت مورب، از روی شانه و زیر بغلِ آن دستی که سبزی چیده شده را به داخل پیش میاندازد، (که معمولاً دستِ مخالف دست اصلی است) حمایل کرد و زیر گردن گره زد. البته بعضی این نکته حمایل کردن را رعایت نمیکنند و دو طرف بالایی دستمال را به صورت گردنبندی دور گردن گره میزنند.
بریم باهم چند تا عکسِ پیش ببینیم.
عکسها همه از اهالی روستای اورازان طالقان هست.
but after reading through some of the post I realized it's new to me.
Anyhow, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back often!