مَرجو خورشت یا مَرجی خورش (خورشت عدس طالقانی)
روشهای طبخ این خورشت خوشمزه، فراوان است. میتوان آن را با گوشت، و یا بدون گوشت درست کرد. میتوان به آن گردو زد یا به همان عدس، بسنده کرد. در ادامه، دو روش پخت این خورشت را با شما در میان خواهیم گذاشت:
روش اول
پیاز نگینی را به همراه گوشت خورشتی، تفت داده و سرخ میکنیم. زردچوبه و کمی دارچین و فلفل به آن زده و با مقداری آب میپزیم. عدس را جداگانه پخته و همین که گوشت کاملاً پخت، به آن اضافه میکنیم. سیب زمینی را به دو صورت میتوان در این خورشت داشت. یکی به صورت نگینی درشت خورد شده که همراه گوشت و عدس در خورشت میپزد. یا اینکه به صورت خلالی سرخ کرده در هنگام سرو، روی خورشت ریخته میشود. به هر حال، بعد از یکی کردن عدس و گوشت، مقداری آلوخورشتی به آن اضافه میکنیم. در آخر کار هم، کمی آبغوره، نمک و رُب گوجه فرنگی تفت داده شده، به خورشت میافزاییم.
روش دوم
ابتدا عدس و گردوی سابیده شده و گوشت رو میگذاریم خوب بپزد و جا بیفتد. بعد پیاز را خُرد کرده و تفت میدهیم و به آن ادویه و فلفل و زردچوبه اضافه میکنیم و داخل خورشت میریزیم. سپس رُب آلو را اضافه کرده و اجازه میدهیم خورشت با حرارت ملایم بپزد. به مدت تقریبی دو ساعت. گوشت در این خورشت، سلیقهای است و میتوان بدون گوشت هم این غذا را درست کرد. در آخر کار، خورشت را با پلو سرو میکنیم. ترشی و سیرترشی خیلی با این غذا میچسبد. ضمناً سبزی خوردن دی یادت درنشو خجیر همشهری.
نوش جان
با سپاس از خانم زری مهرانی (اهل روستای مهران طالقان) و کانال طالقانیها
طبخ غذاهای محلی قدیمی، راهی خوشمزه و موثر در حفظ فرهنگ و میراث نیاکانمان است.