درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

دوست عزیز سلام

طالقان، ولایتی اصیل و ریشه دار، با مردمانی نجیب و آرام و فرهیخته و فرهنگی غنی و ناب و بی‌بدیل است.
از نظر جغرافیایی، طالقان را نگین رشته کوه‌های البرز می‌دانند. دیاری محصور در کوه‌های جنوبی مازندران و گیلان، همسایه با کرج و الموتِ قزوین. با فاصله 166 کیلومتری از تهرانِ پایتخت.

این دیار، 86 پارچه آبادی دارد که برخی از روستاهای آن، به دلایل فرهنگی (مثل: روستای اورازان - زادگاه جلال آل احمد که کتابی هم به همین نام دارد) سیاسی مذهبی (مثل: روستای گلیرد - زادگاه آیت الله طالقانی، جاذبه‌های توریستی (مثل: روستای کرکبود - آبشار کرکبود و روستاهای حاشیه سد طالقان) و دلایل دیگر، آوازه‌ای جهانی دارند.
همچنین یکی از مرموزترین روستاهای ایران که به "ایستا" معروف است و در خود طالقان به "ترک آباد" شهرت دارد، در آن واقع شده است.

امّا بیشترین شهرت طالقان، مربوط به مفاخر و بزرگان آن است. از ابوذر زمان (آیت‌الله سید محمود طالقانی) و نویسنده خسی در میقات (مرحوم جلال آل احمد) گرفته تا شهید تیمسار فلاحی، دکتر حشمت، درویش خانِ اهل موسیقی و زنده یاد مریم میرزاخانی که مشتی است نمونه‌ی خروار در ذکر مفاخر و بزرگان طالقان.

ناحیه طالقان، زیستگاه حیات وحش وگونه‌های متنوع گیاهی است که واجد ارزش‌های تفرجگاهی هستند.
طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای داده‌است، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز دارد که بر جاذبه‌های آن می‌افزایند.

زبان مردم طالقان از ریشه های فارسی - تاتی است.
ما در اینجا گرد هم جمع شده‌ایم تا طالقان خود را بهتر شناخته و در جهت احیای فرهنگ و زبان خود گام برداریم.

تمام تلاش و همت ما بر این است که زبان و فرهنگ و خاک طالقان عزیزمان، از هر گزند و آسیب، محفوظ بماند.

خُجیره هم زبانان، البرزیانِ نازنین، شمایی قدم مایی چُشمی سر.
به خودمانی زبان گپ بَزنیم تا ماندگار بُمانه.


برای ارتباط با ما
از طریق ایمیل به آدرس taleghanidarji@gmail.com مکاتبه کنید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

رشته پلو طالقانی

دوشنبه, ۱۶ فروردين ۱۳۹۵، ۰۲:۵۰ ب.ظ

ارشته (رشته پلو طالقانی) 




مواد لازم:
. رشته پلویی (ترجیحا محلی)
. برنج
. گوشت چرخکرده
. سیب زمینی
. پیاز
. هویج
. قارچ
. نمک، زردچوبه، فلفل، دارچین و پودر زیره برای گوشت
. روغن

طرز تهیه:
 گوشت چرخکرده+پیاز رنده+ادویه و نمک را مخلوط و خوب ورز میدهیم. قد گردو کوچک برداشته داخل روغن سرخ می کنیم.
هویج و سیب زمینی و قارچ را نیز خرد کرده و سرخ میکنیم.
اگر طبخ رشته پلو مدنظر باشد: آب را داخل قابلمه به جوش آورده و قدری نمک داخل آن میریزیم. سپس برنج را داخل آن ریخته تا مغزپخت شود. یک تا دو دقیقه قبل از آبکشی، رشته ها را ریخته و بعد آبکش میکنیم. سپس لابلای رشته و برنج، مواد دلخواهی نظیر سیب زمینی و هویج سرخ شده، قورمه یا کوفته ریزه و قارچ میریزیم و قدری آب روغن ریخته و دم می دهیم.
همچین میتوان رشته را به تنهایی دم داد (مثل ماکارونی) و با نیمرو یا گوشت سرخ شده و حتی عسل، آن را میل نمود که در این صورت به آن ارشته می گویند.
نکته: طبق توصیه طب سنتی، خوردن غذاهای سرد مضر است و باید همراه ماده غذایی گرم، طبیعت آن را معتدل کرد. فلذا برنج سفید که طبیعت سرد دارد، اگر با رشته که گرم است، همراه شود، طبیعتش معتدل و خوراک سالمتری برای خانواده شما خواهد بود.
                        نوش جان

آشپز: مریم قادری-اورازان

نظرات  (۱)

ممنون دستور خوبی بود. من رشته پلو با مرغ ریش ریش درست می‌کنم. اونم خیلی خوب میشه.

پاسخ:
دستتون طلا، نوش جانتون

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">