درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

درجی، به طالقانی یعنی: دریچه سقفی خانه‌های قدیمی که رو به نور و هوای تازه باز می‌شد و نقش پررنگی در معماری، فرهنگ، افسانه‌ها و مراسمهای طالقانی دارد.

درجی: دریچه‌ای رو به فرهنگ، زبان، مردم و خاک طالقان

دوست عزیز سلام

طالقان، ولایتی اصیل و ریشه دار، با مردمانی نجیب و آرام و فرهیخته و فرهنگی غنی و ناب و بی‌بدیل است.
از نظر جغرافیایی، طالقان را نگین رشته کوه‌های البرز می‌دانند. دیاری محصور در کوه‌های جنوبی مازندران و گیلان، همسایه با کرج و الموتِ قزوین. با فاصله 166 کیلومتری از تهرانِ پایتخت.

این دیار، 86 پارچه آبادی دارد که برخی از روستاهای آن، به دلایل فرهنگی (مثل: روستای اورازان - زادگاه جلال آل احمد که کتابی هم به همین نام دارد) سیاسی مذهبی (مثل: روستای گلیرد - زادگاه آیت الله طالقانی، جاذبه‌های توریستی (مثل: روستای کرکبود - آبشار کرکبود و روستاهای حاشیه سد طالقان) و دلایل دیگر، آوازه‌ای جهانی دارند.
همچنین یکی از مرموزترین روستاهای ایران که به "ایستا" معروف است و در خود طالقان به "ترک آباد" شهرت دارد، در آن واقع شده است.

امّا بیشترین شهرت طالقان، مربوط به مفاخر و بزرگان آن است. از ابوذر زمان (آیت‌الله سید محمود طالقانی) و نویسنده خسی در میقات (مرحوم جلال آل احمد) گرفته تا شهید تیمسار فلاحی، دکتر حشمت، درویش خانِ اهل موسیقی و زنده یاد مریم میرزاخانی که مشتی است نمونه‌ی خروار در ذکر مفاخر و بزرگان طالقان.

ناحیه طالقان، زیستگاه حیات وحش وگونه‌های متنوع گیاهی است که واجد ارزش‌های تفرجگاهی هستند.
طالقان به غیر از آثار ارزشمند طبیعی که درخود جای داده‌است، اماکن زیارتی و تاریخی ارزشمندی نیز دارد که بر جاذبه‌های آن می‌افزایند.

زبان مردم طالقان از ریشه های فارسی - تاتی است.
ما در اینجا گرد هم جمع شده‌ایم تا طالقان خود را بهتر شناخته و در جهت احیای فرهنگ و زبان خود گام برداریم.

تمام تلاش و همت ما بر این است که زبان و فرهنگ و خاک طالقان عزیزمان، از هر گزند و آسیب، محفوظ بماند.

خُجیره هم زبانان، البرزیانِ نازنین، شمایی قدم مایی چُشمی سر.
به خودمانی زبان گپ بَزنیم تا ماندگار بُمانه.


برای ارتباط با ما
از طریق ایمیل به آدرس taleghanidarji@gmail.com مکاتبه کنید.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

تاس کباب (راگو)

دوشنبه, ۱۶ فروردين ۱۳۹۵، ۰۳:۰۱ ب.ظ



طالقانیان عاشق خوراک اُو دار که بشا آنه ای میان، نان ترید کُرد هستن. همچنین، گوشت خوره آدُمن و کُباب کو دیه جان و دلشانه، ایسه امرو میخوام طرز تهیه خوراکی رِ بگوئم که هم اُو داره و هم کُباب!!

                       تاس کباب (راگو طالقانی)
مواد لازم:
. گوشت گوسفند که میتانه خورشتی (خرد شده)    یا چرخکرده (که باید حتماً کوفته ریزیه یا قلقلی گرده) یا گوشت تیکه ای با استخوان (آبگوشتی) باشه. (بنابه خودتانی سلیقه)
. سیب زمینی
. پیاز
. هویج
. بِه
. دلبخواهی: بامیه یا لوبیا سبز 
. نمک، زردچوبه، فلفل و ادویه دلخواه گوشت
. رب گوجه
. کمی روغن برای سرخ کردن
. آب لیموی تازه
گوجه فرنگی تازه    
سبزیجات معطر خشک شده پونه، مرزه، آویشن، ترخون     

طرز تهیه:
گوشت را در روغن با پیاز خُرد شده تفت میدیم و بعد میذاریم تا بپزه. تره بار شامل سیب زمینی، بِه، هویج و بامیه (یا لوبیاسبز) و گوجه فرنگی رو به گوشت پخته شده اضافه می کنیم و پس از گذشت حدود نیم ساعت، سبزیجات معطر خشک و ادویه را میریزیم. در این حین، رب گوجه را با مقدار کمی روغن تفت داده و به همراه آب لیموی تازه به غذا اضافه می کنیم و با شعله ملایم، بیست دقیقه زمان لازم داریم تا غذا جا بیفتد.
                       نوش جان

آشپز: مریم قادری-اورازان

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">