وجه تسمیه طالقان
درباره وجه تسمیه طالقان، نظرات زیادی وجود دارد که از دیدگاه های متفاوت مطرح شده است.
بعضی آن را برگرفته از واژه «تول» که اینک به معنی گل آلود است و ممکن است بدل شده «تال» باشد وگان که بعدها با سیطره اعراب به «قان» تبدیل شده باشد، به معنی «سرزمین آب های گل آلود» می دانند و با توجه به این که منطقه ای کوهستانی و پرآب است که در بعضی ماههای سال، آبهای آن تیره رنگ و گل آلودند.
بعضی دیگر، آن را از واژه «تلگ» یا «تلک» به معنی سنگ طلق «میکا» می دانند و با استناد به بعضی از متون تاریخی که تصریح دارد اولین سنگ طلق در طالقان یافت شده که در لغتنامه دهخدا نیز بدان اشاره شده است .
از سوی دیگر، «تال» به معنی برکه و نیز دریاچه است. اگر درست به طالقان نظر شود شبیه دریاچه است که ما بین سلسله جبال البرز احاطه شده، با پسوند «قان» یا همان «گان» میشود: تالگان یا طالقان.
نظرات دیگری هم در این زمینه وجود دارد که به نظر می رسد، چندان صحیح نیست، مثلاً اینکه میگویند طالقان از واژه «طلق» عربی به معنای رها شده، است زیرا با توجه به قدمت دیرینه ی طالقان که از کل تاریخ عرب چند هزار سالی بزرگتر است، این نظریه مردود می شود.
آنچه مسلم است نازنین سرزمین مادری، عمری به قدمت تاریخ دارد و البرز کوه، که زادگاه بزرگان و سرافرازان ایران زمین از آغاز (فریدون اساطیری) تا پایان (یاران مهدی) بوده، نام و نشانی نیکش تا همیشه برقرار خواهد بود ان شاءالله
✅ با سپاس از آقای رضا جعفریان، مدیر وبلاگ سوشیانت، سرکار خانم سیده فاطمه میرتقی و گروه تولید محتوای درجی