آلبوم عکسهای بهار 1402
عروسی یکی از اقوام بود. در طالقان و البرز، شب حنابندان رسم هست که هر دو طرف، وسایل و لوازمی که برای طرف مقابل خریدند رو نشون مهمونها میدَن. مادر عروس، بسیار با سلیقه، در مجموعه بقچهها و وسایل شخصییی که برای آقای داماد تهیه کرده بودند، روی کیفِ لوازم آرایشی ایشون، یک پیشبند گلدوزی شده شکیل قرار داده بود. پیشبندی برای استفاده در زمان اصلاح سر و صورت.
فامیل داماد، که غریبه بودند و چنین رسمهایی نداشتند، با تعجب نگاه میکردند تا اینکه خاله داماد گفت: وای چه بامزه است، چقدر ظرف بشوره داماد با این پیشبند!
مادر داماد، که انگاری این قضیه رو توهین تلقی کرده بود، میرفت تا اخمهاش رو غلیظ و غیظش رو آشکار کنه که یکی از فامیل عروس گفت: نه خانم جان، این پیشبند ظرفشویی نیست، پیشبندیه برای اصلاح و آرایشگاه رفتن دوماد!
اینجا بود که غیظ مادر شوهر، آب شد و خنده رضایت بخشی «تُکشی سَر جا خوش کُرد!»
به غیر از این پیشبندی که ذکرش رفت، یک پیشِ دیگر هم در فرهنگِ طالقانی «دَبُست میبو» که بسیار کارآمدتر از پیشبند دامادیست.
این پیش، که دقیقاً به همین نامِ پیش خوانده میشود، دستمال بزرگ، روسری یا چفیهای هست که کوهنوردهایِ ترهچین (سبزیچینانِ کوهی) میبندند تا سبزیهای چیده شده را به راحتی درون آن بریزند و دو دستشان برای چیدن و بالارفتن، آزاد باشد و حمل سبزی چیده شده در دست، آنها را به زحمت نیندازد. پیش بستن، کار سبزی چین را در هنگام چیدن سبزی راحت میکند و سرعت چیدن را بالا میبرد زیرا زمان را برای ریختن سبزی چیده شده داخل کیسه، توبره و نظائر آن، هدر نمیدهد.
طریقه بستن پیش هم یک مهارت خاصه اما سادهای دارد که باید دو طرف پایینی دستمال را با بند یا طنابی به دور کمر بست و دو طرف بالایی را به صورت مورب، از روی شانه و زیر بغلِ آن دستی که سبزی چیده شده را به داخل پیش میاندازد، (که معمولاً دستِ مخالف دست اصلی است) حمایل کرد و زیر گردن گره زد. البته بعضی این نکته حمایل کردن را رعایت نمیکنند و دو طرف بالایی دستمال را به صورت گردنبندی دور گردن گره میزنند.
بریم باهم چند تا عکسِ پیش ببینیم.
عکسها همه از اهالی روستای اورازان طالقان هست.
شاید برای بعضیها جالب باشد که بدانند، حالا و در ماهِ دومِ فصل بهار، که در بسیاری از نقاط ایران جان، شکوفهها ریخته، تازه، دارانِ طالقانی به شکوفه نشستهاند.
به قول آن ترانه معروف محلیمان:
عیـــد بیـومی دُواره شُکُوفه دیاره! بییِیم بِشیم طالُقان ننه چُشم اُنتظاره!
گزارشهای میدانی حاکی از آن است که ماشاءالله ایمسال، همه داران غوره بَستهیَن!
مثل این دار
یا این کُواَلو دار
که اگه هوا روزگار خوب بُمانه، انشاءالله اینجوری بار میوره و شاخُش خَم گِردی میبو.
بعد میتانی اونی همرا، رُب و لواشک دُرُست کنی و با دلِ خوش باخوری.
آها عِزیز جان... بُهاره بُهــــــــار
حتی مینی کُتاب دی شُکوفه کُردیه
راستی، بعضی جاهایِ طالقان، به شکوفه میگن: نِـوُچه. به آدم سیفیدرو دی میگن: اِسپی نِوچه.
خا.. بعدِ ذکرِ خیرِ بُهار و نِوچه و یه کیشکه یادگیتُن، مُن بَشُم یه چایی شَهرویی پِی باخورُم... یا علی
غازیاقه/قازیاقی (غاز ایاقی/پاغاز)
گیاهی است خوش طعم و بسیار مفید که در بهار میروید و سر سفره طبیعت نشینان جای خاصی دارد.
طالقانیها هم از این سبزی در انواع آش، تَره و کوکو استفاده میکنند. در ادامه ضمن معرفی اجمالی خواص این سبزی، طرز تهیه نرگسی غازیاقه را ارائه میدهیم.
غازیاقه، طبیعتی گرم و خشک دارد و در درمان برص، بیاشتهایی، یبوست، نقرس و دفع سنگ کلیه و مثانه و رفع چین و چروک پوست موثر است. همچنین این گیاه تصفیه کننده خون و تنظیم کننده قند آن میباشد.
برای خانمها باردار ممنوع است و افرادی که ضعف کلیه و کبد دارند، در مصرف آن احتیاط کنند.
مواد لازم برای خوراک نرگسی غازیاقه:
سبزی غازیاقی: 1 کیلو، آب: 1 استکان، پیاز: 2 عدد متوسط، تخم مرغ: 3 عدد، روغن، نمک، زردچوبه و فلفل به میزان لازم
قبل از هر چیز مثل بقیهی سبزیها، غازیاقی را پاک میکنیم، و بهتره که ساقهها شو جدا کنید. بعد از پاک کردن، کاملاَ شسته و خورد میکنیم و با یک استکان آب میزاریم تا کاملاً بپزه، اگه بعد از تست کردن حس کردین نپخته، دوباره بهش آب اضافه کنید تا بپزه. تو ظرف دیگهای پیازها رو نگینی خُرد و سرخ کنید و سبزی پخته شده رو با نمک و فلفل و زردچوبه و تخم مرغ، بهش اضافه کنید و اجازه بدید تا تخم مرغها بپزه.
اگر دوست داشتید میتونید به این غذا، گوجهی رنده شده هم در ابتدای پخت اضافه کنید.
نوش جان
تهیه شده در گروه تولید محتوای درجی