ابوذری چنین خوب...
هیچ فکری، هیچ فرهنگی، هیچ فضیلتی اصیل و ارجمندتر از فکر و فرهنگ و فضیلت خوب بودن نیست. مرحوم آیت الله طالقانی چنین انسانی بود.
گفتار: دکتر حکمت اله ملاصالحی خوشنویس: امیر اصغری
به بهانهی عروج و به بهای محبت او
هیچ فکری، هیچ فرهنگی، هیچ فضیلتی اصیل و ارجمندتر از فکر و فرهنگ و فضیلت خوب بودن نیست. مرحوم آیت الله طالقانی چنین انسانی بود.
گفتار: دکتر حکمت اله ملاصالحی خوشنویس: امیر اصغری
به بهانهی عروج و به بهای محبت او
امروزه دامداری در طالقان، رونق گذشته را ندارد. در طالقان قدیم، در هر خانه روستایی، آغل گوسفندان را در جوار خانه میساختند تا بتوانند دام را به سهولت، نگهداری و تر و خشک کنند. این امر باعث میشد در زمستان هم با وجود برف سنگین، مانع حمله گرگها به روستا شوند.
شیردوشی در ساعات اولیه صبح و غروب انجام میگرفت. هنگامی که چوپان، گلهی دام را از صحرا به روستا باز میگرداند، پسر یا دختر خانواده تعداد دام خودشان را جدا و بسوی طویله هدایت می نمود. در بعضی روستاها و بعضی وقتها مراتع روستا را به گوسفندان داران بزرگ اجاره میدادند.
برخی واژههای دامداری:
مال = دام، اعم از گاو و گوسفند. مالدار = دامدار. شیر بدوشتن = شیردوشیدن.
آغُل = طویله زمستانی. مالحیاط = طویله روباز برای فصول بهار و تابستان.
طِوله = محل نگهداری چارپایان شامل قاطر، گاو، اسب و الاغ.
کررس = محل نگهداری بزغاله، بره و گوساله
ورکولی = بزغاله وَره = بره
مالنوبه = نوبت چوپانی. در قدیم در طول هفته کسانی که دام داشتند، یکبار در هفته چوپانی میکردند. خانوادهای که توان چوپانی را نداشت، مبلغی به چوپانی داوطلب پرداخت مینمود تا جور او را بکشد. چوپانی که دام (مالان) را به چرا میبرد، مالوان و چوپانی که بزغاله و برهها را به چرا میبرد، وُرکولیوان و چوپانی که گاوان و خران (گوگَل) را به چرا میبرد، گوگَلوان صدا میزدند.
گوگَل خوسان: هنگام برداشت محصول و خرمن کوبی، گاوهای نر را به زمینهای نزدیک خرمن میبرند و در طول روز میخوابانند تا به نوبت، چَپَر کنند.
دامداری، روستا را زنده نگه میداشت و پویایی و حیات روستا را به دنبال داشت، چراکه اقتصاد روستا، به واسطه دام کاملاً خودکفا بود. حتی اگر هم شده با یک گاو، تمام مایحتاج زندگی خودشان را تولید میکردند و نیازهای دیگر را به صورت معامله پایاپای محصولات خود با دیگران تأمین مینمودند. آن زمانیکه دلار و ریال معنی نداشت اما حالا باید گفت: روستاهای خودکفا خداحافظ.
ارسالی از: آقای مسعود علیشیری، روستای تکیه ناوه طالقان
هر وقت مشکلات دِ کلافه میگردیَم میشییَم نَنجانمی وَر.
غُرغُرانُم که تُمام میگردی، ننجان میگوت:
بَبه جان، هیچ سَرزُندهای زندگانی، بی سختی و مشکل نی. امبا آدمی باید اُستُقامت داشته باشه. مشکلاتی پیش، سر خم ناکُنه. این مُزرُعایی داهولِ بِین! تنها کاری که مینه اینه کو اُستایه! اُستُقامتِ نُمایش بُدایه و همینی واستان، یه گَلّه غُراب کو سَرصُداشان گوشِ فلکِ کَر کُردیه، جُرهَت نمینُن اویی وَر نِزدیک گَردُون.
داهول: مترسک
عکس از بانو سمیه سلطانی
تهیه شده در گروه طالقانی درجی
در پست قبلی «نوستالژی جاده و چای» از قهوهخانهای قدیمی یاد شده که امروزه جای خود را به چایخانهای سنتی به نام لمبران داده است.
آقای روزبه اجلالی، درخصوص چایخانه سنتی لمبران طالقان نوشتند:
«خودم و خانواده ماهی یک بار اینجا میریم و دورهمیهای خانوادگی را اینجا برگزار میکنیم. هم محیط زیبایی داره، هم خانواده شریف کاظمی مدیریت خوبی دارند، انگار مشتری نیستیم و مهمان این خانواده ایم.
دو تا سوئیت سنتی هم برای اقامت داره. با قیمت مناسب. جاده هم آسفالت نسبتاً خوبی داره.
تلفن آقای شریف کاظمی: 09126672203
آدرس: طالقان، جاده جوستان به گته ده، ٩ کیلومتر بعد از روستای جوستان.»
ادمین درجی: خلاصه که یالانی دستِ هاگیرین و بِشین اوشانی بِ یه نوستالجی بُسازین. اگه بِشییِین یه اُستُکان چایی دی از طرف ما باخورین... فقط یادُتان نشو چاییتانِ هُـورت بَکشینا J
جادهها مثل امروز نبود، پیچها تند و نامهربان بودند و گردنهها گردنکش و رام نشدنی.
باران و برف که میبارید، دیگر خوش رکابان در گِل میماندند و مسافران در راه.
آن روزها کمتر کسی صاحب مَرکب شخصی بود. جانِ روستا بَند بود به یکی دو مینی بوس جان سخت، از همانها که بوی خاک و بنزین میدادند و همه ازشان کم و بیش خاطره داریم. خوش رکابان جان سخت و مردان خوش غیرت، جاده های ناهموار و رانندگی تمام عیار جاده سالاران. جانهای باارزشی که امروز دیگر نیستند اما یادشان در دل تک تک ما زنده میماند.
همان مردان سخت، صبور و بیخوابی که نگذاشتند دلی در دل جادهها بلرزد و مسافری راهش را گم کند.
شادروان حاج فردوس کیان و شادروان حاج زین العابدین گرشاسبی: جاده سالاران فراموش نشدنی طالقان، روانشان شاد.
-------------- خاطره بازی:
راننده سپیدموی دستی مینی بوس را بالا میکشد. این را از صدایی که در گوشم پیچید و تکانی که ماشین خورد فهمیدم. سرم روی پای مادر بود که در میانه راه خوابم برد. از پشت پلکهایم، نور جانبخش سپیدهدمان را احساس میکنم.
قافله سالارِ کهنهکار پیاده میشود. چند نفر از مسافران هم در تکاپوی پیاده شدن هستند. آرام و بی سر و صدا از بین انبوه وسایل و باری که وسط مینی بوس روی هم چیده شده، خود را به در خروجی ماشین میرسانند.
مادر اما تکانی نمیخورد. گویا خیال پیاده شدن ندارد. دلم نمیآید چشمهایم را باز کنم، میترسم طعم شیرین خواب پا به فرار بگذارد.
صدای خروشان رودخانه در گوشم طنین افکنده. نسیم خنک صبحگاهی تنم را به لرزه میاندازد. دلم میخواهد قافله سالار زودتر برگردد تا زودتر هم برسیم.
تلاشهایم برای دوباره خوابیدن بیفایده است. ذوقی که در زیر پوستم پای میکوبد و غزل میخواند، دیگر مجالی برای خواب نمیگذارد. ذوق رسیدن به زادگاه سِحرانگیزم...
سر بلند میکنم. چشمان نیمه بازم را به ساختمانی میدوزم که دقیقاً در سمت چپ من قرار دارد. فقط میتوانم در ورودیاش را ببینم. یک قدم بعد از در را انبوه تاریکی در بر گرفته است. صداهای بم مردانهای از داخل ساختمان به گوش میرسد و هر از چند گاهی صدای کشیده شدن کفش آدمی روی زمین... این باید صدای پای مش شعبان باشد. درست حدس زدم. او با چای هزارجوش دلچسبش دارد از مسافران خسته و خواب آلود پذیرایی میکند.
هنوز چشمانم به ساختمان محقر قهوه خانه زل زده و من در این فکرم که چرا همیشه فقط مردان برای نوشیدن چای به قهوه خانه میروند .علیرغم کنجکاویهای مکررم برای دیدن فضای داخل ساختمان پررمز و راز قهوه خانه، هیچ وقت جرات آن را نداشتم که به آنجا قدم بگذارم. انگار چیزی در وجودم مانعم میشد
با دلزدگی چشم از قهوه خانه میدزدم. قافله سالار زودتر از دیگران برگشته و قلب ماشین را دوباره به ضریان انداخته است. مسافران با عجله سوار میشوند و دوباره حرکت آغاز میشود. ذوق و شوق در دلم جوانه میزند..
و حالا افسوس، نه قافله سالاری مانده و نه مرکبی... نه مش شعبان و نه بعضی از آن مسافران...
سالها از کنار ساختمان غبار گرفته قهوه خانه میگذشتم. دلم میگرفت از غربتش. دلم میخواست سماورش دوباره به قل بنشیند. در دلم آرزو میکردم مش شعبانِ بلند همت، دوباره برای مسافران خسته و از گرد راه رسیده، چایِ کهنه دمِ هزارجوش بریزد. چشمانم به اشک مینشست... نفسم میگرفت از بی وفایی دنیا...
و اما پس از سالها
ظاهر قهوه خانه با نمایی زیبا و سنتی، جانی دوباره گرفته و گلدانهای شمعدانی که از سقف ورودی آویخته شده، هم به دل مینشیند. فضای داخل قهوه خانه بسیار روشن شده اما به نظر میرسد مدل قدیمی خودش را حفظ کرده. چشمهای که در کنار قهوه خانه روان است و لطافت خاصی به آنجا بخشیده، حتماً خاطرات آن روزها را به یاد دارد که پیرمردی چشم انتظار بود تا میهمانان ویژهاش از راه برسند و او با لبخندی بر لب، به چای قندپهلو میهمانشان کند.
در فضای بیرونی ساختمان چند آلاچیق ساده اما راحت برای نشستن مسافران پیشبینی شده است. چای آتیشی و املت مخصوص سرآشپز، در صدر منوی این قهوه خانه قرار دارد. اسمش را گذاشتهاند: «چایخانه سنتی لمبران»
اما من میخوانمش: «قهوهخانهی مش شعبان»
میخوانمش: «نوستالژی ماندگار بایزرودیها»
میخوانمش: «خاطرات سبز کودکی»
درختان کهنسال آنجا میدانند و به یاد دارند مسافرانش را... مسافرانش را... ]مسافران به سفر آخرت رفتهاش را[
و من دوباره روییدم و جوانه زدم از زنده شدنش... از سرپا شدنش... از اینکه دوباره شده خانهی امید رهگذران... از اینکه دوباره جان گرفته و نفس میکشد... گویی همین خاطرهی کوچک دوران کودکیام هم با او جانی دوباره گرفته است.
امروز میبالم به شکوهش و آرزو دارم از عمق جانم که روزهای درخشانی را پیش رو داشته باشد و دوباره خاطرهسازی کند برای فرزندانی چون من.!
نوستالژی فراموش نشدنیام
یادم نمیرود شبی را که در آلاچیقت نشستیم و چای نوشیدیم و با هم خاطره بازی کردیم و تو دوباره خاطره ساز شدی... این بار برای مهدی... پسرک با ذوقی که دوست داشت شبی را در قلب فراخ و مهربان تو کودکی کند.
درود بر مردانی که با همت خود خاطرات سبز کودکیمان را رنگ و بویی تازه بخشیدند. دست مریزاد.
به قلم: دشت گلها کیان
با سپاس از کانال طالقانیها
منبع عکسهای دوم و سوم: مجله خبری تصویری نودی